Unutulmuş Gün (2025)
Tuval üzerine Hint mürekkebi
250 × 800 cm
Unutulmuş Gün, Karşıyaka Vapur İskelesi’nin bekleme alanlarından birini kamusal sergi alanına dönüştüren KABO’nun daveti üzerine planlanan günlük bir yayın projesidir.
Proje, basılı gazeteleri malzeme olarak kullanır. Günümüzde tirajları büyük oranda düşmüş olan gazeteler ve onların bağlı olduğu medya kuruluşlarına ait televizyon kanalları ortak hareket ederek gündemi etkilemeye devam eder. Bu nedenle kitle iletişim araçları olup biteni takip ettiğimiz başlıca mecralar olarak yeniden odağımıza yerleşir.
Unutulmuş Gün, Nisan ayı boyuncatirajı 30.000’in üzerinde olan yaklaşık on dört gazetenin manşet ve öne çıkan birinci sayfa haberlerini günbegün tarar. Bu haberlerden kişi, ülke ve kurum isimlerini çıkarır, gündemi belirleyen ve en çok tekrar eden kelimeleri kopya kâğıdı ve mürekkepli kalemler ile her gün büyük bir tuvale aktararak sabitler.
Basılı gazeteler dünü bugüne bağlarken, Unutulmuş Gün ise dün ile bugünü bir sonraki güne taşır. Farklı yönelimlere sahip gazetelerin manşetlerini bir tür sindirim sürecinden geçirerek geriye kalanları kalıcı olarak işaretler. Matbaadan çıkan gazete baskısının elle kopyalanarak tuvale aktarımı zamansal olarak süreci yavaşlatırken, bulundukları yerlerden koparılıp alınan yüzlerce kelime boşlukta asılı kalarak yalnızlaşır. Serbest kalan bu kelimeler farklı çağrışımlara, yeni kurgulara ve yeni bağlamlara açık hale gelerek iskelede bekleyen yolcular için zihinsel bir oyun alanı yaratır, insanların günlük yaşamlarıyla kesişerek yeni anlatılar ve yorumlar üretir.
Sergi mekânının kamusal alanda bir toplu taşıma durağı olması onu günlük akış ve ritmin doğal bir parçası yapar. Aynı şekilde, gazeteler de güncel olayları, toplumsal dinamikleri ve kamusal söylemi şekillendirerek günlük döngüye eklemlenir.
Unutulmuş Gün, gazete manşet ve birinci sayfa haberlerini bağlamlarından kopararak yeniden dolaşıma sokarken güncel siyasi meseleler ve bunların davranışları üzerine istatistiksel bir kelime havuzu oluşturur. Bu yönüyle proje, günden güne kendini inşa eden panoramik bir manzara resmi olarak da okunabilir—ancak bu, doğaya değil, toplumsal hafızaya ait bir “kelimeler manzarasıdır.”
ÖZLEM GÜNYOL & MUSTAFA KUNT
The Forgotten Day, 2025
Ink on canvas
250 × 800 cm
The Forgotten Day is a daily publication project planned upon the invitation of KABO, which has transformed one of the waiting areas of the Karşıyaka Ferry Terminal into a public exhibition space.
The project uses printed newspapers as its material. Although newspaper circulation has significantly declined in recent years, these publications and the TV channels affiliated with their parent media groups continue to operate in concert to influence the public agenda. As a result, mass media reclaims its position as a central medium through which we follow and interpret current events.
Throughout April, The Forgotten Day scans the front-page headlines and prominent lead stories of approximately fourteen newspapers, each with a daily circulation of over 30,000. From these stories, it removes the names of individuals, countries, and institutions, and transfers the most frequently repeated and agenda-setting words onto a large canvas using carbon paper and ink pens—day by day—fixing them in place.
While printed newspapers connect the past to the present, The Forgotten Day carries both the past and the present into the future. By digesting the headlines of newspapers with differing political leanings, the project distills and permanently marks what remains. The manual transfer of printed news content onto canvas slows down the temporal process, while the hundreds of words extracted from their original contexts remain suspended—isolated—in space. Freed from their sources, these words become open to new associations, narratives, and interpretations, creating a mental playground for passengers waiting at the terminal. The work intersects with people’s daily lives, generating new stories and meanings.
The public nature of the ferry terminal as a transportation hub renders the exhibition space a natural part of the city’s daily rhythm and flow. In a similar way, newspapers embed themselves in the daily cycle by shaping current events, social dynamics, and public discourse.
By detaching front-page headlines and stories from their original contexts and placing them back into circulation, The Forgotten Day forms a statistical word pool around current political issues and behavioral patterns. In this sense, the project can also be read as a panoramic landscape painting constructed day by day—a “landscape of words” belonging not to nature, but to collective memory.
ÖZLEM GÜNYOL & MUSTAFA KUNT